Brädspelsbloggen

Bradspelsbloggen.se är sidan för dig som söker efter brädspel. Behöver du hjälp med specifika regler till ett brädspel? Eller är du på jakt efter ett nytt spännande spel att spela? Oavsett vad det gäller, så länge det gäller brädspel, så ska du finna det här.

Mina utvalda spel




Kinaschack

Kinaschack är ett klassiskt brädspel för två till sex spelare.

Läs

Puerto Rico

Bygg upp en lukrativ plantage på ön Puerto Rico och tillverka varor och produkter för export.

Läs

Settlers of Catan

Ursprungligen ett bräd- och sällskapsspel som även vuxit sig stort online och på konsoler.

Läs

















Kinaschack

Kinaschack är ett klassiskt brädspel för två till sex spelare.

Läs

Puerto Rico

Bygg upp en lukrativ plantage på ön Puerto Rico och tillverka varor och produkter för export.

Läs

Settlers of Catan

Ursprungligen ett bräd- och sällskapsspel som även vuxit sig stort online och på konsoler.

Läs

Vad är brädspel?

Brädspel är ett samlningsnamn på olika spel inom kategorin bordsspel där man spelar på ett bräde. Klassiska exempel är schack, Go eller Shogi. Man kan dela in brädspel I olika kategorier beroende på hur man vill dela upp dem. Vi har valt följande kategorier: Brädspel Frågesport, Ordlek, Roll-and-move, Strategispel och Tävlingsspel. Den här uppdelningen är inte direkt vetenskaplig utan vi har valt att dela upp spelen enligt detta schema. En annan person hade kanske valt att kategorisera dem annorlunda vilket är helt okej då kategoriseringen inte är en vetenskap i sig.

Här kommer en kort introduktion av några av de många och roliga spelen man kan lära sig mer om hos oss på brädspelsbloggen.

 

Schack

Det kanske mest kände brädspelet i världen är Schack. Det spelas av två spelare och framför sig har det schackbräde som består av 8×8 rutor. Varje spelare har 16 pjäser där åtta är bönder, två är hästar, två är löpare och två är torn. Varje spelare också en dam och en kung. Spelarnas mål är att slå ut motståndarnas kung innan de slår ut sin egen. Varje pjäs har ett unikt rörelsemönster som måste tillämpas. Till exempel får bönder endast gå ett steg framåt vid en vanlig förflyttning och diagonalt framåt om den ska slå ut en motståndarpjäs. Motståndarpjäsen kan endast slås ut om den står diagonalt framför bonden. Står den rakt framför bonden blockerar den bondens väg och den kan istället inte flytta på sig. Tornen kan bara röra sig rakt framåt eller bakåt och åt sidorna medan löparna endast kan röra sig diagonalt. Hästar är den enda pjäs som kan hoppa över motståndares pjäser.

Hnefatafl

Hnefatafl är ett intressant spel. Inte minst på grund av namnet som knappt går att uttala. I svenska kallas spelet ofta för Tafl eller Tablut och på engelska har det helt enkelt fått namnet King’s Table vilket är betydligt lättare att uttala och komma ihåg. Det finns flera olika varianter av spelet. Normalt spelas dessa på en spelplan som inte är helt olik ett schackbräde. Det är rutade och fyrkantiga bräden. Spelet spreds runt i världen med vikingarna vilket har gjort att spelet framförallt spelas i Skandinavien och Storbritannien. Det som är lite intressant i Hnefatafl är att det inte är symmetriskt på samma sätt som schack. Här har den ena sidan 12 pjäser samt en kung och den andra sidan har 24 pjäser.

Arimaa

Arimaa spelas på ett bräde som är snarlikt schackbräded. Spelet var faktiskt utvecklat för att gå att spela med ett vanligt schackbräde och dess pjäser så alla som äger ett schack kan lär sig reglerna till Arimaa och spela det med sitt befintliga set utan att behöva köpa något nytt. Det är rätt smart. Spelet är också designat så att det ska vara kul och lätt att lära sig för människor men svårt för datorer. Tror ni att det fungerade? Nej det stämmer. 2015 anordnades en turnering där de bästa människorna fick möta datorer och datorerna vann.

Arimaa är lite krångligt att lära sig men då det knappt liknar något annat spel men det är ganska roligt ändå. Man har som sagt lika många pjäser som i Schack men dessa får man placera ut i vilken ordning man vill på sina två baslinjer. Så pjäserna ställs upp på samma rutor som i Schack men i en ordning som helt väljs själv av spelaren. Alla pjäser får flyttas på samma sätt och det påminner lite om tornens möjlighet att flytta sig. man kan alltså gå framåt och bakåt samt åt sidorna. Enda undantaget är de pjäser som motsvarar bönderna i Schack. Dessa får inte gå bakåt. Man får flytta fyra steg per tur och dessa fyra steg kan alla ägnas till en pjäs eller fördelas mellan upp till fyra pjäser som då går ett steg var. Pjäserna har olika styrkor och en starkare pjäs kan, med kostnad av ett steg, knuffa eller dra en svagare pjäs från motståndaren ett steg.

Målet är att ta sig över spelplanen och landa i motståndarens sista rad. Det är inte så lätt som det låter. Det finns en del mer specifika regler men det här är kortfattat hur Arimaa fungerar. Testa om du får chansen, det är väldigt kul.

Flera spel

Det finns nästan hur många innovativa roliga och spännande brädspel. Det här inlägget skulle då bli flera hundra sidor långt och vi får därför begränsa oss något. Vi lägger hela tiden till nya spel som är värda att testa. Vi kommer att skriva ut detaljerade regler och tips för alla spel som vi hinner.

Det finns också många olika typer av brädspel och det borde gå att kategorisera dessa på något smidigt sätt. Det är till exempel ganska stor skillnad på Schack och Backgammon men om man jämför dessa två med till exempel Monopol så känns de plötsligt väldigt nära relaterade.

Det här är bara en bråkdel av alla brädspel men håll till godo! Mer info kommer löpande.