Fia med knuff

Fia med knuff, eller Fia är ursprungligen en förenklad variant av det urgamla spelet Pachisi. Namnet Fia kommer från det latinska ordet för gång – fiat. Namnet på spelet kan skilja sig åt i olika länder och det finns även flera varianter av spelet.

Spelets regler

Fia med knuff är ett brädspel som rekommenderas från cirka 5 år. Mellan 2 och 4 spelare ska göra upp kampen om vem som först når sitt bo med alla sina spelpjäser. Själva spelplanen är format som ett kors med mindre prickar. Fyra större prickar representerar boen.

I spelet har varje spelare fyra spelpjäser i olika färger – oftast blå, grön, röd och gul. Spelpjäserna placeras i det boet som har samma färg som pjäserna. Spelet spelas medurs och den som får den högsta siffran på tärningen får börja spelet. För att få flytta ut en spelpjäs från boet, måste spelaren få en etta eller sexa på tärningen. Om en spelare hamnar på en prick med en motspelares spelpjäs på, så kan man knuffa bort den tillbaka till boet. För att spelpjäsen kan komma ut, måste spelaren slå en etta eller sexa. En spelare får heller inte gå förbi en annan av sina egna spelpjäser.

När spelet gått ett varv, så är det dags att förflytta spelpjäserna via sin egen färg mot mitten. Gröna spelpjäser går på gröna prickar och så vidare. Den som först fått ut alla sina spelpjäser med jämna slag, vinner Fia med knuff.

För alla åldrar

Man kan lätt tro att Fia med knuff är ett sällskapspel för mindre barn, men faktum är att det finns varianter på spelet och dess regler. En variant är att helt ta bort regeln som hindrar att man kan passera en egen spelpjäs. Denna anpassning innebär större frihet med spelt och möjlighet att knuffa ut fler spelpjäser. En annan regeländring är att man måste slå en etta på tärningen för att komma ut från spelplanen. Det är även tillåtet med knuff i detta moment. Oavsett ålder, så finns det något för alla i detta brädspel med gamla anor.

16 March, 2018 bradet