Hnefatafl

Hnefatafl, också känt som tafl och kings table, är ett fornnordiskt brädspel som ser ut som en schackbräda. Detta spelas med två spelare och ingen av de har samma uppsättning av pjäser som vid schack, det kan mer liknas som de klassiska spel kvarn eller rävspel. I nordiska sagor nämns tafl- spel och denna speltyp tros ha rötter i liknande romerska spel. Men många andra kulturer har haft varianter av just Hnefatafl. Det är ett brädspel som kan spelas online antingen mot en dator eller mot mänskliga spelare – perfekt när du vill spela vart och när du vill.

Spelregler

Det nämndes tidigare att det ser ut som ett schackbräde och det gör det. Det finns vita och svarta pjäser varav de vita är försvarande och de svarta är anfallande pjäser. Brädet kvadratiskt men med udda antal rutor. Den vita kungen ska stå i mittrutan och runt kungen ska de vita pjäserna grupperas. Längs med brädets kanter ska de svarta pjäserna placeras. Samtliga pjäser kan förflyttas hur många rutor som helst men enbart i en rak linje och inget annat håll. En pjäs kan slås genom att den omringas av motståndarens pjäser horisontellt eller vertikalt.

Kungen kan slås ut om den omringas av fyra av motståndarens pjäser eller av tre pjäser och själva brädets kant. Den spelare med vita pjäser vinner om kungen lyckas hamna i en av de inre rutorna som de svarta pjäserna stod eller en hörnruta. Spelare med svarta pjäser vinner om kungen slås. Schack kan verka komplicerat samt aningen svårt att veta alla drag som kan göras, dock är Hnefatafl enkelt att lära sig och mycket mindre komplicerat. Ett roligt och underhållande spel som passar även den yngre generationen. För att provspela är det perfekt att göra det online eftersom du lär dig fortare vilka drag som kan göras och inte.

16 March, 2018 bradet