Irensei

Irensei är ett gammalt japanskt brädspel som är många tusen år gammalt. Här krävs det minst två spelare och spelet påminner mycket om Schack, i Irensei måste man också ha ett strategiskt tänkande och göra tekniska val för att kunna uppnå vinst eller i alla fall bra resultat. Det finns en uppsjö av olika brädspel idag av en mycket varierande sort. Brädspel kan du spela både via nätet på så väl datorn och mobilen men också fysiskt med en spelplan. Fördelen på nätet är att du kan prova gratis och om du tycker att det är ett spel som faller dig i smaken så kan du lägga dina insatser och därefter har du chans att vinna stora summor.

Spelregler

Irensei kräver, precis som Schack, ett strategiskt tänkande vilket har en stor betydelse för att bestämma resultatet. Irensei är en blandning av Go och Gomoku som spelas på en Go-bräda. Det spelas traditionellt med Go-bitar (svartvita stenar), men vilken utrustning som Go kan spelas är också lämplig för Irensei. Go är ett abstrakt strategibrädspel för två spelare, där målet är att omge mer territorium än motståndaren precis som i Irensei.

Spelare med svart sten börjar att lägga först och näste spelare lägger sin sten med vit färg. Vinnaren är den spelare som först får en obruten rad med sju stenar horisontellt, vertikalt eller diagonalt. Dessutom kan de fånga och eliminera fiendens stenar på samma sätt som i Go. Detta är ett underhållande spel och ett väldigt enkelt sådant trots att det kräver strategi för att få ett så bra utgångsläge som möjligt. Gillar man brädspel som Schack är det verkligen dags att prova Irensei, detta spel är inte alls lika populärt men det är minst lika roligt och underhållande.

16 March, 2018 bradet