Kinaschack

Kinaschack är ett klassiskt brädspel för två till sex spelare. Det är en fördel att vara ett jämnt antal spelare. Mer om det nedan. Spelbrädet har formen av en stjärna där alla uddar har olika färger. Alla spelare väljer varsin färg och spelet går ut på att flytta sina egna pjäser från sin udd till udden tvärs över spelplanen. Spelplanen är fylld av hål och mellan hålen är det linjer dragna för att visa i vilken riktning spelarna kan välja att flytta sina pjäser. Nedan ser ni ett typiskt bräde för kinaschack.

Anledningen till att det är en fördel att vara ett jämnt antal personer är att man ska flytta över alla kulor från sitt bo till boet på motsatta sidan. Är man vit ska man flytta till svart bo, är man blå ska man flytta till guld och är man röd ska man flytta till grönt bo. Om man är ojämnt antal spelare betyder det att en av spelarna inte kommer ha någon motståndare på motsatt sida. Det går inte att landa med en kula i ett fack där det redan finns en kula så man kan lösa det genom att helt enkelt ta bort alla kulor i motsatt bo och lämna det tomt.

Spelet kommer inte att bli riktigt likadant eftersom hur man kan och får flytta beror på hur de andra spelarnas kulor befinner sig, om man inte har någon spelare på motsatt sida så påverkar det hur man själv kan flytta. Men spelar man för skojs skull med sina vänner eller familj så spelar det inte så stor roll.

Varje spelare får när det är sin tur flytta ett hål eller hoppa så många hoppsteg som det är möjligt. Hoppa gör man genom att hoppa över en annan pjäs, huruvida det är den egna pjäsen eller motspelarens kvittar.

Det fungerar alltså så att man kan flytta en kula ett steg normalt sett. om hålet framför din kula redan är ockuperat av en annan kula så kan du hoppar över den förutsatt att facket bakom är ledigt. Att hoppa över en kula och landa i facket efter kallas ett hoppsteg. Hoppsteg får man göra så många man kan i ett och samma drag. Bilden nedan visar hur den röda kulan kan göra tre hoppsteg i samma drag medan den gröna kulan längst ut på udden bara kan hoppa ett steg.

Historia

Av namnet att döma är det lätt att ta för givet att Kinaschack har sitt ursprung i Kina eller åtminstone i Asien. Detta är dock helt fel. Brädspelet Kinaschack uppfanns i USA i slutet av 1800-talet av en amerikansk kirurg. Drygt 10 år efter att spelet hade uppfunnits i USA publicerades en tysk utveckling av spelet. Det är denna utveckling som vi idag kallar för Kinaschack. Många har säkerligen spelat den magnetiska reseversionen av spelet under regniga semesterdagar. Även om spelet är mest känt som ett brädspel som spelas fysiskt finns det idag spelplattformar på internet som erbjuder onlineversioner av det klassiska spelet.

Spelets gång

Alla spelare väljer varsin färg. Den udden av stjärnan som har ens egen färg kallas bo. Målet är att flytta alla ens pjäser från sitt eget bo till boet på den motsatta sidan. Den spelare som först får över alla pjäser till motsatta boet har vunnit. Strategierna är många, vissa menar att man ska se till att hoppa så många hopp som möjligt i varje drag för att komma så nära boet som möjligt. Andra menar på att det kan vara smartare att inte hoppa på ett sådant sätt att man placerar pjäserna fördelaktigt för motståndaren. Spelar man spelet regelbundet hittar man den strategi som passar en själv bäst.

22 August, 2018 bradet