Monopol

Monopol är ett av världens mest sålda sällskapsspel och det är nog få som inte känner till spelet. Spelet utgavs 1935 av Parker Brothers och har kommit att bli en symbol för ekonomi och jakten på rikedom. Monopol har sin förlaga i spelet The Landlord´s Game från 1904, och var ursprungligen en kritik mot monopol och privat ägande i samhället. Idag samlas spelare kring spelbordet för att jaga vinster och nå framgång till varje pris.

Det är få spel sällskapsspel som kan väcka så mycket känslor som monopol. Trots att det anses vara ett sällskapsspel man ska spela för att ha roligt med vänner och familj så känner de flesta som spelat det igen sig när man pratar om vilka stormiga känslor spelet kan framkalla. Av någon anledning tar många spelare monopol lite för seriöst och tar motgångar lite för hårt.

Söker man man efter dåliga förlorare i monopol på engelska hos Youtube så kan man få en hel del roliga klipp med folk som inte tycker om att förlora.

Regler

Monopol spelas av 2-6 spelare. Spelplanen består av 40 rutor med olika tomter och det finns dessutom rutor med exempelvis uppmaningen ”Betala lyxskatt” eller ”Gå i fängelse”. På spelplanen lägger man upp två korthögar – chansen kort och allmänning kort. Varje spelare väljer en spelfigur och så utses en spelare som ska vara bankir under spelets gång. Bankiren delar ut 30 000 i olika valörer som startkapital.

När en spelare hamnar på en tomt-ruta så kan hen köpa tomten. Om så inte sker, så auktioneras tomten ut till de andra spelarna. På tomterna kan spelarna bygga hus eller hotell och en motspelare som hamnar på en sådan ruta får betala hyra. En fastighet går även att sälja.

Monopols segrare är den som äger hela staden eller den som vid spelets slut har flest tillgångar.

Taktik

Monopol handlar till viss del om tur; tur med korten och motspelarnas misstag. Främst är Monopol ett taktikspel. Det gäller att köpa och sälja rätt fastigheter och pö om pö bygga upp sitt imperium. Helst bör man köpa många och billiga tomter som man sedan kan sälja eller få in hyra från. Det är också taktiskt att äga så mycket som möjligt på en och samma gata. Mot slutet av spelomgången kan man börja öka på kapitalet genom smarta affärsdrag.

Spela monopol online

Som med alla populära spel nuförtiden så kan man spela monopol online om man är sugen att göra det. Fördelen med att spela online är att man inte behöver det riktiga spelet och man kan dessutom spela själv. Det finns mängder av varianter av monopol och i flera av dessa kan man spela själv mot datorn om man inte har några fysiska motståndare att köra mot. I vissa varianter kan man också spela online mot andra spelare runt om i världen.

Slutligen finns det också digitala versioner av spelet där man spelar mot andra personer som man sitter tillsammans med framför datorn. Men är man flera personer tillsammans kanske det är roligare att spela det riktiga spelet istället för att trängas framför datorn.

16 March, 2018 bradet