Pacru

Pacru är ett abstrakt brädspel som uppfunnits av Mike Wellmann. Pacru har mycket gemensamt med Schack just för dess små stegrörelser som görs och det strategiska tänket som har stor betydelse för resultatet. Pacru har även gemensamt med spelet Go som också kräver strategi och tänkande. Pacru kan spelas med 2,3 eller 4 personer, var och en kontrollerar en enda färg. Om du köper spelet i fysisk form kommer det ge möjligheten att användas för att spela totalt tre spel, dessa är Pacru, Azacru och Shacru. Detta på grund av att samma spelplan kan användas till samtliga av de tre spelen.

Spelregler

Du spelar Pacru på ett bräde bestående av ett nät med nio kakel som är uppdelat i nio “gränser”. Spelet fokuserar på interaktionen mellan bitar och plattor. Du börjar med neutrala plattor i varje specifik position och när spelet fortskrider ersätter du plattorna med din egen färg genom att flytta över gränserna. När du får fler kakel i ett gränsland, så får dina stycken mer rörelse. Stycken i Pacru pekar i en viss riktning. När de rör sig kan de flyttas rakt framåt eller ett fält 55 grader åt höger om riktningen som biten står inför.

Med en anslutningsbyte kan du sopa en bit över bordet och byta plattor till din färg, eller med två stycken kan du klämma upp ett motståndsstycke. Du vinner spelet genom att placera ditt 42:e kakel på brädet, eller genom att eliminera all din motståndares bitar. Med 3 eller 4 spelare börjar du med 3 stycken vardera. Pacru finns även att spela online. Spelet finns på flera sajter och är fullt tillgängligt att spela på både dator, mobil och surfplatta.

Spelreglerna är omfattande och vissa upplever detta spel som avancerat. Därför kan det vara fördelaktigt att lära dig reglerna innan du börjar spela!

16 March, 2018 bradet