Puerto Rico

Spelet Puerto Rico är ett relativt nytt spel på som lanserade 2002 på marknaden. Uppfinnaren av spelet kommer från Tyskland och vid lanseringen så släpptes spelet på tyska. Det översattes till engelska kort därefter men den svenska versionen kom inte förrän 2006.

Spelet har sedan lansering byggt upp en trogen spelarskara och även erhållit nomineringar och priser i brädspelsvärlden. Puerto Rico går ut på att man som spelare ska agera plantageägare i just Puerto Rico. Spelet är tidsmässig förlagt till 1500-talet, där den nya världens upptäckare ska imponera på den gamla världen i Europa.

Expansioner

Spelföretaget Alea har gett ut ett antal expansioner med tillägg rörande byggnader och roller. Puerto Rico går även att modifiera med antalet spelare. Spelet finns även i en något annorlunda version på internet under namnet Tropic Euro. Skillnaden är främst att handlingen utspelar sig efter andra världskriget.

Spel och strategi

Spelet rekommenderas från 12 år och är ett strategispel. Mellan tre och fem spelare ska bygga upp en lukrativ plantage på ön Puerto Rico och samtidigt tillverka varor och produkter för export. Detta ger poäng. Poäng kan också fås genom att bygga hus i huvudstaden San Juan. Vinner gör den som efter spelomgången har flest poäng.

Spelet inleds med att varje spelare tilldelas en roll med olika egenskaper. Man kan exempelvis välja hantverkare, nybyggare eller borgmästare. Rollerna har också tillgång till olika slags handlingar, vilket påverkar spelets förlopp. Puerto Rico har få element av slumpmässiga inslag, så det gäller att försöka klura ut vad motspelaren har för planer. Vid varje runda väljer man en ny roll och det ska man göra taktiskt. Ett sätt att tänka strategiskt är att satsa på att odla majs. Detta kräver minst och ger snabbt poäng. En motspelare kan dock låsa in majs och då kan man istället satsa på att bygga fort och expansivt. Förhoppningsvis räcker poängen till för en seger – att ärofullt härska som plantageägare på ön Puerto Rico.

16 March, 2018 bradet