Bezzerwizzer

Bezzerwizzer är ett frågespel med ett namn från en titel man brukar sätta på särskilt irriterande personer som alltid ska faktarätta andra för att visa att de kan allt. Det är just den här aktiviteten som det här spelet går ut på.

Det finns 20 olika kategorier med 5 000 frågor i dessa kategorier, och spelet går ut på att man ska svara rätt på dessa. Man kommer att dra fyra kort åt gången, ett i varje kategori, och man ska besvara alla. Man bestämmer sedan hur mycket man vill satsa på de olika kategorierna, innan man har fått se frågorna, och man besvarar frågorna i den ordning som man har valt. Den första sätter man med fördel på den som man kan minst om, så att man inte riskerar att förlora många poäng, medan man med fördel sätter den högsta poängen på den kategori man tror att man har störst chans att svara rätt på.

Spelets utveckling och versioner

En dansk entreprenör som heter Jesper Bülow var personen som först utvecklade spelet. Det etablerades i Sverige under 2008, och sedan dess har det blivit ett populärt sällskapsspel i Sverige. Men allra populärast är det nog i hemlandet. Det har sedan det introducerades kommit ut i flera olika varianter, men i originalupplagan är det som sagt 20 kategorier med frågor inom arkitektur, film, design, historia, geografi, konst och scen, mat och dryck, litteratur, människan, musik, natur, näringsliv, naturvetenskap, politik, sport och spel, språk, teknik, tradition och tro, samhälle samt TV och radio.

Spelet finns än så länge i de nordiska länderna men kommer med Mattel som ägare att lanseras på en större utländsk marknad. De versioner som finns i de nordiska länderna är Bezzewizzer familj och Bezzerwizzer underhållning. Dessa versioner innehåller något färre frågor och mindre antal kategorier. Alla versioner är väldigt underhållande, och passar till flera olika sociala tillfällen!

16 March, 2018 bradet