Risk

Brädspelet Risk är för många ett välkänt strategispel och de flesta har antingen spelat eller hört talas om det. Spelet Risk går ut på att erövra områden och länder. Spelplanen utgörs av just en världskarta. Varje spelare tilldelas rekryter vars uppgift är att strida om territorium. Spelet är inte bara ett strategispel utan även ett spel där man ska ha tur med tärningar och spelkort. Spelet utkom 1959 i Frankrike och har levt vidare och utvecklats under åren. Vad är det då med Risk som gör det så omtyckt och spännande?

Spännande och riskfyllt

Risk vore inte ett spännande strategispel om man som spelare inte tog några risker. Spelaren utmanas att satsa på sina arméer och följa strategier. Ibland förlorar man mycket men det är just det som gör spelet oförutsägbart. De hemliga uppdragskorten ger spelet en extra knorr och det är upp till varje spela att fullfölja uppdragen. Spelarna kan bilda allianser, agera förrädare eller ge upp – det är den djärve strategen som vinner herraväldet över världen.

Varianter på spelet

Risk har funnits länge på brädspels-marknaden och variationer har tillkommit, till exempel gällande regler och utformningen på spelplanen. Idag finns det spel som har teman samt spinn-off-teman som Game of Thrones och Lord of the Rings. Andra teman är Europe och Legacy – alla varianter på samma grundspel. Dessa spel är något dyrare än originalspelet, men de bygger på samma princip om att erövra områden där spelarna kan leva sig in en fiktiv värld. Det är också värt att notera åldersgränserna för de olika Risk-spelen, som kan variera från 10 år och uppåt. Man kan med andra ord introducera spelet för relativt unga spelare.

Online-spel

I takt med att de klassiska brädspelen letat sig in i online-spelens värld, så finns det i dag en uppsjö av Risk-spel på olika webbsidor. Det finns gratisversioner och appar att ladda ner. Fördelen med ett online-baserat spel, är att de i allra flesta fall innehåller forum för medlemmarna att prata om spelet och dess taktik. Även om spelet till viss del bygger på tur, så är det strategierna som möjliggör framgångar i speltaktiken.

16 March, 2018 bradet