Settlers of Catan

Settlers of Catan är ursprungligen ett bräd- och sällskapsspel som även vuxit sig stort online och på konsoler. Spelet går ut på att ta över herraväldet över en nyupptäckt ö i havet. Spelarna representerar upptäcktsresande som hamnar på Catan – en plats med rikligt med naturresurser. Spelarna ska taktiskt bygga upp sina byar, anlägga vägar och idka handel med naturresurserna.

Regler och taktik

I Settlers of Catan är man 3-4 spelare och den rekommenderade åldern är från 10 år. Spelplanen består av hexagonformade brickor som representerar de olika resurserna på ön: malm, boskap, skog, lera och spannmål. Där brickorna möts kan man till exempel bygga vägar och städer. Mindre brickor innehåller en siffra som motsvarar en resurs och den spelare som nått 10 poäng först, vinner omgången.

Erövringen av ön bygger främst på förhandling och utbyte av resurser. Byteshandeln är en viktig del och bygger på principen tillgång och efterfrågan. Det gäller även att ha en taktik för var man anlägger bosättningar och infrastruktur så att det gynnar spelet bäst.

Utökade spel

Brädspel kan man kanske tro är ett begränsat format, men även här finns det tillägg till spelen för att bygga ut och fördjupa Settlers of Catan. Det finns möjlighet att exempelvis bygga ut antal speldeltagare, lägga till teman som Sjöfarare och Handelsmän och barbarer eller köpa till spelkort med hjälpare – Helpers of Catan. Allt för att variera spelet och utmana sig själv och medspelarna.

Det finns även spinn-off-versioner av spelet, som bygger till exempel på serierna Game of Thrones och Star Trek. Brädspelet är så populärt att det varje år hålls ett VM i Settlers of Catan och spelet har dessutom vunnit många utmärkelser.

Givetvis finns spelet på internet, för PC och konsoler, samt som nedladdningsbar app. Oavsett vilket man väljer, så finns det en stor grupp entusiaster som gärna delar med sig av erfarenheter och information. Det finns en omfattande Settlers of Catan-sida där du kan hitta all tänkbar information om alla spel-varianter för dig som vill anta utmaningen.

Spela Settlers of Catan online

Som nämnts ovan så finns Settlers of Catan att spela online också. Man kan spela det både i dator och mobiler. För dator finns det tillgängligt på Steam. Vill man spela i mobilen får man ladda hem spelet från app-butiken till det operativsystem telefonen använder. Ska man spela online så måste man nästan registrera ett konto på Catan.com som är spelets typ officiella webbsida och dessutom där man kan hitta världsrankingar och så vidare.

Vill man spela direkt i webbläsaren kan man göra det på catanuniverse.com som är den officiella versionen av spelet som finns online. Där kan man spela antingen mot datorn eller mot andra spelare om man föredrar det. Det är också mot andra spelare man måste spela om man vill försöka ranka sig och klättra i rankingen.

Det finns en officiell världsranking i Settlers of Catan där Quetzal Hernandez från Mexico låg etta 2018. För att hitta en svensk i listan behövde vi ta oss ända ner till 37e plats där vi hittar David Nordlundh.

Tittar man på listan på världens bästa spelare så ser man tydligt att det här är ett spel som spelas i väldigt många länder runt om i världen. Vilket är roligt att se.

Möjligheten att spela det online lär inte heller minska populariteten.

Köp Settlers of Catan brädspel och annan merch

Vill man ha en egen kopia av spelet så kan man köpa det på catanshop.com. Där kan man dessutom köpa en massa andra prylar brandade med spelets namn. Vad sägs om till exmepel en termos som det står Catan på. Eller varför inte en en sån här dräkt till ditt lilla barn.

 

16 March, 2018 bradet