Settlers of Catan

Settlers of Catan är ursprungligen ett bräd- och sällskapsspel som även vuxit sig stort online och på konsoler. Spelet går ut på att ta över herraväldet över en nyupptäckt ö i havet. Spelarna representerar upptäcktsresande som hamnar på Catan – en plats med rikligt med naturresurser. Spelarna ska taktiskt bygga upp sina byar, anlägga vägar och idka handel med naturresurserna.

Regler och taktik

I Settlers of Catan är man 3-4 spelare och den rekommenderade åldern är 10 år. Spelplanen består av hexagonformade brickor som representerar de olika resurserna på ön: malm, boskap, skog, lera och spannmål. Där brickorna möts kan man till exempel bygga vägar och städer. Mindre brickor innehåller en siffra som motsvarar en resurs och den spelare som nått 10 poäng först, vinner omgången.

Erövringen av ön bygger främst på förhandling och utbyte av resurser. Byteshandeln är en viktig del och bygger på principen tillgång och efterfrågan. Det gäller även att ha en taktik för var man anlägger bosättningar och infrastruktur så att det gynnar spelet bäst.

Utökade spel

Brädspel kan man kanske tro är ett begränsat format, men även här finns det tillägg till spelen för att bygga ut och fördjupa Settlers of Catan. Det finns möjlighet att exempelvis bygga ut antal speldeltagare, lägga till teman som Sjöfarare och Handelsmän och barbarer eller köpa till spelkort med hjälpare – Helpers of Catan. Allt för att variera spelet och utmana sig själv och medspelarna.

Det finns även spinn-off-versioner av spelet, som bygger till exempel på serierna Game of Thrones och Star Trek. Brädspelet är så populärt att det varje år hålls ett VM i Settlers of Catan och spelet har dessutom vunnit många utmärkelser.

Givetvis finns spelet på internet, för PC och konsoler, samt som nedladdningsbar app. Oavsett vilket man väljer, så finns det en stor grupp entusiaster som gärna delar med sig av erfarenheter och information. Det finns en omfattande Settlers of Catan-sida där du kan hitta all tänkbar information om alla spel-varianter för dig som vill anta utmaningen.

16 March, 2018 bradet